Lev dine værdier og lad dine kvaliteter stråle

5309707798_237838501b_bVores familie har inden for de sidste fire måneder haft den store glæde at modtage to nye, små familiemedlemmer. Ud over den gave det helt i sig selv er, er det også fantastisk på den måde at få lov at blive mindet om sjæl. De står så rene i deres væren, i deres essens. Deres unikke kvaliteter viser sig i al der uslebenhed.

De unikke kvaliteter, som vi alle rummer, vil for alle i større eller mindre omfang komme til at ligge skjult, når vi vokser op. I vores ønske om at mærke, at vi hører til, modtage kærlighed og føle os elsket tilpasser vi os stille og roligt til de handlinger, tanker og følelser, der er acceptable og værdisat af vores næreste relationer. På den måde kan vi begrænse eller helt glemme vores dybeste og reneste essens – men aldrig miste den.

En del af vores udviklingsvej er at finde tilbage til disse kvaliteter – med bevidsthed. At finde ind til dem og derfra give det særlige, som vi hver især har at give til verden. Det er, når vi får fat i disse kvaliteter og kan leve og give fra dem, at vi kan opleve at opfylde vores livsformål. Det større, som vi er her for.

Vejen tilbage til vores essens kan gå mange veje. En forudsætning vil dog altid være, at vi er villige til at møde os selv med alt, hvad vi er. Der kan her indgå terapeutisk arbejde, men – tror jeg – altid med et åndeligt perspektiv knyttet til. Et åndeligt perspektiv, der er grundet i det jordiske. Vi må stå sikkert, mærke vores forbindelse med det jordiske, vedkende os vores instinkter. Lad dem være del af vores liv, samtidig med at vi åbner op, for det, der er større end os – og åbner op for vores essens og sjæl. Det kan vi bl.a. gøre via en meditativ praksis.

Og hvad så med værdierne? Jeg tror, de på den ene side afspejler, hvor vi er i vores udvikling – på den anden side også kan pege hen til vores særlige kvaliteter. Værdier ændrer sig vel ofte over tid. Nogle forstærkes, nogle falder bort, nye kommer til, vigtigheden af en værdi kommer til at fylde mere end en anden. Der er en dynamik knyttet til vores værdier.

Bevidsthed omkring vores værdier hjælper os til at prioritere i vores liv. Når vi formår at leve efter vores værdier, øges vores livskvalitet.

Måske er du fuldt bevidst om dine værdier og god til at leve efter dem. Måske er du fuldt bevidst om dine værdier, men kan have behov for støtte ind i at efterleve dem. Den tilpasning og begrænsning af os selv, som vi oftes foretager i løbet af vores opvækst, kan spille ind i forhold til, hvor frie vi er til at vælge til og fra i forhold til at følge vores værdier. Til tider kan vores liv forme sig, så også vores værdier og det, der giver os glæde for en stund mistes. Her kan der være behov for hjælp til at finde tilbage til det væsentlige i vores liv. Et terapeutisk forløb kan her være et bidrag ind i at finde tilbage til værdier – eller støtte til frihed og fleksibilitet i den måde, man efterlever sine værdier.

Hvordan ser du mon på værdier og kvaliteter? Og hvor god forbindelse har du til dine?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *